×

ستاره آلمانی، ستاره بخت

  • کد نوشته: 2969
  • ۱۱ مهر ۱۳۹۶
  • ۰
  • اولین تفاهم‌نامه خودرویی پسابرجام ایران خودرو و شرکت مرسدس بنز که در دی ماه ۹۴ تنظیم شده بود، در حالی به مرحله نهایی رسیده که این قرارداد میان شرکت ایران خودرو دیزل به نمایندگی از ایران خودرو و شرکت بنز، در سایت تولید وورث، مقر اصلی مرسدس بنز امضا شده است.

    ستاره آلمانی، ستاره بخت
  • اولین تفاهم‌نامه خودرویی پسابرجام ایران خودرو و شرکت مرسدس بنز که در دی ماه ۹۴ تنظیم شده بود، در حالی به مرحله نهایی رسیده که این قرارداد میان شرکت ایران خودرو دیزل به نمایندگی از ایران خودرو و شرکت بنز، در سایت تولید وورث، مقر اصلی مرسدس بنز امضا شده است.


    بر اساس این قرارداد، ایجاد شرکت مشترک در حوزه فروش و خدمات پس از فروش خودروهای تجاری هدف‌گذاری شده و این شرکت به صورت انحصاری مسئولیت فروش محصولات تجاری مرسدس بنز را بر عهده خواهد داشت. این در حالی است که مدیرعامل «خاور» عنوان کرده که قرار داد ایران خودرو دیزل  با شرکت بنز تاثیری بر eps سال ۹۶ شرکت نخواهد داشت.


    به گزارش پایگاه خبری “بااقتصاد”، در این رابطه حسین زمانی درمزاری کارشناس و مدرس بازار سرمایه می‌گوید: قطع همکاری خودرو سازان بزرگ آلمانی و فرانسوی در سال ۹۱ کلید خورد، اما در آن سال‌ها و در اوج تحریم‌ها این دو شرکت فرصت همکاری را از بین بردند و خودروسازان برای اینکه بتوانند ادامه حیات دهند با شیوه مهندسی معکوس و همکاری با چین قطعات مورد نیاز خود را تأمین کردند.


    وی ادامه داد: در آن سال‌ها مدیران وقت هم هشدار دادند که اگر تحریم‌ها برداشته شود، این خودروسازان فرانسوی هستند که متضرر می‌شوند؛ چرا که یکی از بهترین بازارهای خاورمیانه را از دست دادند. به این ترتیب، شرکت پژو به دلیل قطع همکاری با ایران مجبور شد ۸ هزار نفر از نیروی کار خود را اخراج کند و حتی برخی از سایت‌های این برند معروف تعطیل شد. این در حالی است که در سال ۷۴ زمانی‌که پژو وارد بازار ایران شد کارشناسان این هشدار را دادند که خودروسازان باید به‌دنبال سرمایه‌گذاری مشترک باشند، اما سال ها گذشت و چنین اتفاقی رخ نداد. سال ۸۴ نیزکه شرکت پژو یک میلیارد یورو از بازار خودروی ایران درآمد کسب کرد، باز هم پرونده سرمایه‌گذاری مشترک باز نشد تا اینکه این مجموعه به علت به خطر نیفتادن سرمایه‌اش به راحتی از کشورمان خداحافظی کرد.


    این مدرس بازار سرمایه با بیان اینکه وقتی که مذاکرات هسته‌ای ایران روند مثبتی گرفت، دوخودروساز فرانسوی برای بازگشت به ایران اعلام آمادگی کردند، اضافه کرد: این بار، ایران برای از سرگیری این همکاری شروطی داشت و پژو که می‌دانست قواعد بازی در ایران تغییر کرده است، شروط ایران را پذیرفت و از یک سال و نیم گذشته پای میز مذاکره نشست تا در نهایت قرار شد، دو مجموعه به اندازه مساوی برای تأسیس یک شرکت خودرویی سرمایه‌گذاری کنند.


    زمانی درمزاری ادامه داد: در این مجموعه جدید انتقال دانش فنی و ارائه خودروهای به روز از سوی پژو دنبال می‌شود و ایران خودرو هم درتولید و خدمات پس از فروش فعالیت خود را دنبال می‌کند. اما در این میان حق انتخاب‌ها افزایش پیدا کرده است به گونه‌ای که شرکت‌های سوزوکی، فولگس واگن، فیات، بنز و برخی از برندهای چینی هم برای گرفتن سهم از بازار ایران پا به عرصه گذاشتند و گفت‌و‌گوهایی انجام داده اند. در این میان، برندی که مراحل نهایی خود را طی می‌کند، بنز است و در آینده نزدیک دوباره دفتر خود را در ایران راه‌اندازی می‌کند.


    این کارشناس بازار سرمایه درباره بازار واردات خودرویی‌های کشورهای دیگر به ایران گفت: چینی‌ها هم به علت ضعف در خدمات پس از فروش و کیفیت پایین محصولات خود، شانسی برای ماندن در ایران ندارند و بنا شده سهم آنها در بازار خودرو محدود به ۵ درصد باشد. همچنین برند ایتالیایی فیات هم برای همکاری مشترک در حال مذاکره است و سوزوکی ژاپن هم به قرارداد همکاری نزدیک شده و قرار است با این مجموعه در مورد تولید و واردات خودروی ارزان ‌قیمت همکاری‌هایی صورت گیرد. به این ترتیب جدی‌ترین خودروسازی که جای خود را در بین ایران خودرویی‌ها باز کرده فولکس واگن آلمان است.


    وی اظهار کرد: فولکس واگن بزرگترین تولید‌کننده خودرو در چین است که تا ۵ سال آینده قطعاً بزرگترین تولید‌کننده خودروی جهان می‌شود. افزون بر این، دومین خودروساز بزرگ جهان که دارای ۹۴ کارخانه تولید خودرو در ۲۴ کشور و مالک برندهایی چون آئودی، بنتلی، بوگاتی، سیات، اشکودا و… است، این روزها عطش بازار ایران را دارد. بنابراین این احتمال وجود دارد که این مجموعه شریک اول تجاری ایران خودرو شود و به مرور زمان برند پژو کنار گذاشته شود.


    زمانی افزود:  ایران خودرو و بنز پس از گذشت یکسال بالاخره قرارداد همکاری مشترک در ایران را امضا می‌کنند تا ستاره های آلمانی در جاده مخصوص بدرخشند و ۲۶ دی ماه سال گذشته بود که مدیران ارشد بنز، درست در روزهای نخست آغاز اجرایی شدن برجام با جت شخصی به ایران آمدند تا با آبی های جاده مخصوص برای از سرگیری همکاری ها پای میز مذاکره بنشینند.


    این مدرس بازار سرمایه امضای تفاهم نامه برای تولید سالانه ۹ هزار دستگاه خودروی تجاری با ایران خودرو دیزل و از سرگیری واردات رسمی محصولات سواری این شرکت از طریق شرکت ستاره ایران (شرکت زیرمجموعه ایران خودرو) را حاصل سفر قدیمی ترین شریک تجاری ساز ایران می‌داند.


    وی گفت: همچنین این دو شرکت، تفاهم نامه ای هم برای تأسیس یک شرکت خدمات پس از فروش مشترک به امضا رسانند، اما با گذشت یک سال از امضای این تفاهم نامه‌ها همچنان خبری از امضای رسمی قرارداد برای اجرایی شدن مفاد تفاهم نامه ها قبلی نبود تا اینکه درست در آستانه یک سالگی برجام، خبر از نهایی شدن قرارداد این دو شرکت آمد و سپس هاشم یکه زارع، مدیرعامل ایران خودرو از نهایی شدن پنج قرارداد همکاری میان ایران خودرو و بنز سخن گفت. این در حالی است که زمان امضای این قراردادها همچنان نامشخص ماند.


    زمانی در ادامه گفت: این دو شرکت علاوه بر همکاری برای تولید کامیون و کشنده در حوزه های سرمایه گذاری مجدد تولید موتور با ایدم، خدمات پس از فروش، تولید خودروی سواری و تولید اتوبوس نیز برنامه هایی جدی دارند. همچنین شرکت بنز، موافقت خود را با فروش اتوبوس به ایران اعلام کرده است. آنگونه که دست کم عنوان‌های پنج قرارداد مشترک این دو شرکت نشان می دهد، ستاره بنز می‌خواهد با قدرت در آسمان جاده مخصوص بدرخشد.


    زمانی در پاسخ به این سوال که ورود بنز با این شکل به صنعت خودروی ایران، چه اثری بر آینده صنعت خودروی ایران خواهد گذاشت و تأثیر حضور بنز در بخش خودروهای تجاری چیست، بیان کرد: در حوزه خودروهای تجاری، بخش عمده ای از ناوگان ما محصولات مرسدس بنز است که برای مصرف کننده این بخش، بازگشت بنز به صورت رسمی خبر خوبی است. چون شرایط خدمات پس از فروش محصولات موجود بهتر خواهد شد و هم نوسازی ناوگان را به دنبال خواهد داشت. بنز یکی از قدیمی ترین شرکای صنعت خودروی ایران است، اما شاید به دلیل کم کاری ما یا تمایل نداشتن بنز، دانش فنی خاصی از این شرکت به ایران منتقل نشده است. اگر از سوی ایران دانش فنی طلب شود، با اهرم فشار بازار می‌توان شاهد انتقال دانش فنی و تکنولوژی بود.


    این کارشناس بازار سرمایه عنوان کرد: مذاکرات بنز با ایران خودرو، پیش از مذاکرات با خودروسازان فرانسوی شروع شد، اما بسیار دیرتر به نتیجه رسید. البته شاید دلیل تعلل در امضای این قرارداد و تعجیل در امضای قرارداد با خودروسازان فرانسوی را شرایط متفاوت این خودروسازان دانست. چرا که فرانسوی ها به بازار ایران نیاز داشته و در آن سوی ماجرا بنز دغدغه بازار ایران را نداشت. حالا اگر طی این زمان طولانی منجر به حضور پرقدرت بنز در ایران شود، می تواند حضور این ستاره آلمانی را به عنوان ستاره شانس صنعت خودروی ایران تلقی کرد.


     

    برچسب ها

    اخبار مرتبط

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *